Sery i jagnięcina

Bunc (bundz)

Produkt owczy – może być także kozi jak również wytwarzany z krowiego mleka. – w Beskidzie Śląskim nazywany wtedy serem klaganym.

bunc

Do produkcji bundzu wykorzystywane jest mleko owcze. Najlepszy bundz otrzymuje się z mleka pozyskiwanego w letnich miesiącach wypasu owiec, gdy na halach wysokogórskich jest dostatek pożywienia dla owiec i dogodne warunki wypasu, wówczas mleko jest doskonałej jakości.

Charakterystyczne cechy

Ma kształt bochenka, barwę białą, białoseledynową. Skórkę cienką, czystą, z delikatnym nalotem białej pleśni. W smaku łagodny, delikatny, wyraźnie słodki, podczas dojrzewania lekko kwaśnieje i w serze pojawiają się dziurki, nie zawiera konserwantów.

Do produkcji bundzu wykorzystywane jest mleko owcze.

Okres wytwarzania

maj - wrzesień

A to ciekawe!

Dawniej szanujący serowarski honor bacowie robili oscypki dopiero w drugiej połowie lata, kiedy mleko owcze jest bardziej tłuste i zawiera więcej odżywczych składników.